HTML

Hajrá, Oroszország!

Oroszországnak szurkolunk a labdarugó Európa-bajnokságon.

Friss topikok

2008.06.27. 11:30 oroszorszag.blog.hu

Bronzérem - nagyszerű eredmény

A legjobbtól kikapni nem szégyen, a spanyolok hihetetlenül felkészültek az oroszokból, Arsavint kikapcsolták és esélyt sem adtak a szokásos játékukra. Úgy látszik, igaz az, hogy a spanyolok mindenkit az ellenfél stílusa szerint vernek meg: a svédeket erőfocival, a görögöket védekezős-ívelgetős játékkal, az olaszokat bűnrossz állóháborúval és az oroszokat gyönyörű támadásokkal. (Ezek alapján a németeket a döntőben utolsó percben lőtt góllal verik meg.)

Ha az elején azt mondják, hogy az oroszok elődöntőbe jutnak, simán elfogadom. Evés közben ugyan megnőtt az étvágy, de jó ez így. Még a végén az orosz nacionalizmus túl jó érveket kapott volna; így csak az orosz foci indult el a jó úton, kitört a vicc kategóriából, pár év múlva kiteljesedhet. Arsavin és társai elmennek erős csapatokba, lesz nemzetközi rutinjuk, csatlakoznak hozzájuk a most kimaradt hasonló tehetségek (pl. Pogrebnyak, Gyenyiszov, Fajzulin) és a VB-n is komolyan kell majd számolni velük. Eddig 24. helyen voltak a FIFA ranglistán, most előrelépnek.

És most örüljünk - az összeállítás akkor készült, amikor a csapat túljutott a selejtezőn; láthatjuk, hogy Szicsov és a vodka-pezsgő kombináció harcából ki kerül ki győztesként.

 

4 komment


2008.06.26. 22:41 magyarip

Konyec

Kampec dolores.

Szólj hozzá!


2008.06.26. 15:25 magyarip

Szobrot emeltek Hiddinknek a Krímben

Alig két nap alatt életnagyságú szobrot állíttatott panziója kertjében egy alustai (Krím-félszigeti) vállalkozó. Az emlékmű pillanatok alatt turistalátványossággá vált.

A népszerű krími üdülőváros egyik panziójának orosz nemzetiségű tulajdonosára olyan lenyűgöző hatással volt az oroszok svédek elleni győzelme, hogy elhatározta, örök emléket állít az eseménynek.

Jevgenyij Jablonszkij szobrászművésznek két napot adott arra, hogy az orosz válogatottat diadalra vezető Guus Hiddink szövetségi kapitány alakját megformálja.

A holland kapitány 1,75 méteres szobrát még a múlt szombaton, az Oroszország-Hollandia összecsapás előtt három órával avatták fel a panzió kertjében.

A krími Guus Hiddink-emlékmű azóta a környék egyik legnépszerűbb turistalátványossággá nőtte ki magát.
(Független Hírügynökség)

Szólj hozzá!


2008.06.25. 13:22 oroszorszag.blog.hu

Hogyan győzzünk a spanyolok ellen?

1. lecke: Kérdezzük meg Andrej Kirilienkot

Kosárlabda EB-döntő, 2007, Madrid (!) Miután a csoportmeccsek során a spanyolok simán elintézték az oroszokat, a döntőben a végét nem bírták idegekkel, öt ponttal vezettek, 1:48 volt hátra, mégis az oroszok győztek 60:59-re. A torna legjobb játékosának Kirilenkot választották.

 

 

2. lecke: ahogy a Zenit a Villareal ellen.

Uefa-kupa 16 között, 2008 február 13. Pétervárott a spanyol bajnokság későbbi ezüstérmesét, ha szenvedve is, de megverte a Zenit. Aztán a visszavágón idegenben lőtt góllal továbbjutott, a sárga tengeralattjárót elsüllyesztették, a többi történelem. Cazorla és Capdevila (és Nihat, de ez mellékes) megtapasztalta már, hogy milyen az, amikor  Arsavin és társai beindulnak. 

 

 

1 komment


2008.06.24. 17:00 magyarip

Hiddink: Oroszország nagy ország

Hiddink kapitány reagált. Mint arról korábban beszámoltunk, Medvegyev orosz elnök a fehérorosz Bresztben egy aggódó háborús veteránt megnyugtatott, a hollandok nem falják fel elevenen Hiddinket, mert ha fél hazamenni, könnyen orosz állampolgárságot kaphat.

"Ez nagy megtiszteltetés számomra. Oroszország nagy ország, nagy történelemmel, az orosz kultúra nagy kultúra. De majd meglátjuk, mi történik" - mondta Hiddink, amikor megtudta, hogy a nagy ország elnöke személyit és választójogot lobogtatott előtte. (Az idézetet az MTI fordította magyarra.) 

Hiddink ellen Hollandiában eljárás folyik adócsalás miatt. Mi javasoljuk, hogy fogadja el az orosz állampolgárságot.

2 komment

Címkék: állampolgárság medvegyev hiddink


2008.06.23. 16:36 magyarip

Az elnök állampolgárságot ígért Hiddinknek

A mámoros győzelem éjszakája még mindig lángoló fáklya a lelkünkben. Azt mondta Hiddink, hogy mindenben jobbak voltak az oroszok a hollandoknál, és tényleg.

"Különlegesen büszke vagyok. Ilyet még nem tapasztaltam amióta a pályán vagyok." - mondta.

Büszkesége tovább nőhet, hiszen Medvegyev orosz elnök azt mondta, hogy szerinte Hiddink megérdemli az orosz állampolgárságot. "Ha kéri, megkapja" - mondta.

Hiddink állampolgársága egy második világháborús veterán kérdése után merült fel. Az orosz elnök ugyanis hivatalos munkalátogatáson járt Fehéroroszrszágban, ahol veteránokkal is találkozott. Egyikőjük gratulált az oroszok győzelméhez és aggódva kérdezte, nem érheti-e bántódás Hiddinket, ha hazamegy Hollandiába. Erre válaszolta Medvegyev, hogy kaphat orosz állampolgárságot.

A legyőzött van Basten szerint az oroszok megnyerhetik az Eb-t. A kedvéért meg is nyerjük, legalább azzal vígasztalja Hiddink a nemzetét, hogy a legjobbak verték ki őket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: veterán medvegyev hiddink


2008.06.22. 16:08 oroszorszag.blog.hu

Arsavin fehér éjszakája

Történhet most már bármi, ez az EB Andrej Arsavinról szól. Mint egy igazi drámai hős, az elején nem mutatkozott, de mindenki róla beszélt: milyen jó kis csapat lenne ez az orosz, ha lenne irányítója. Hát most van. Szanaszét futotta a svédeket - azt mondtuk, persze, a svédek öregek, nem bírják már a tempót. Na de a hollandok? Egyáltalán nem tudták tartani, nem értették a cseleit, a tempóváltásait, a passzait. A 120. percben, 3:1-es vezetésnél húsz méteren rávert a védőre öt métert, a meccs után úgy kellett bunkóval leütni, hogy ne pörögjön tovább. (El is vitték doppingvizsgálatra - de a medvevér nem számít tiltott szernek.)

Ha  egy kicsit önzőbb lenne, simán bevihetné a félpályától a kapuba a labdát - így azon múlik a gólarány, hogy mennyit rúgnak be a helyzetekből, amelyeket Arsavin teremt. Most képzeljük el, hogy Pogrebnyak egészséges, hogy van orosz csatár: úgy egy kicsit könnyebb lenne. De az UEFA-döntő megmutatta, hogy Arsavinnak nincs szüksége ilyen luxusra. Elég, ha Zsirkov, Zirjanov, Torbinszkij és Biljaletgyinov megosztja a védők figyelmét, Pavljucsenko is lassan összeszedi magát, már nem dobálja olyan szerencsétlenül a végtagjait gólhelyzetben.

Megkérdezték Arsavint, hogy kivel játszana szívesebben a döntőbejutásért. "Nem tudom, hogy a többiek hogy vannak vele, én az olaszokkal találkoznék." - hangzott a válasz. Világbajnokot alázni mégis jobb érzés lehet. Bár a spanyolok is megérdemelnék, hogy megtapasztalják, hogy mi a különbség az orosz csapat és az Arsavinnal megerősített válogatott között. Ja, és Andrej szerény. Szerinte a hollandok elleni győzelem titka egy holland. Oké, Hiddink tényleg zseni, de Arsavin nélkül ő sem tudna varázsolni.

Itt egy filmecske arról, hogy amit az EB-n művelt, az csak egy szűk szelete Arsavin játékának:

1 komment


2008.06.20. 22:09 oroszorszag.blog.hu

Anna Pavlovna szelleme

Az orosz-holland kapcsolatokról. Bár már Napóleon is kinézte magának, végül a II. Vilmos néven uralkodó holland király felesége lett Anna Pavlovna Romanova. Ő szülte a hollandok utolsó királyát, III. Vilmost - utána királynők vannak trónon. Minden hollandok kedvenc Beatrixénak üknagymamája, Anna Pavlovna 1816-os átköltözése után sem adta fel orosz szokásait a holland közegben, az udvartartást is az orosz etikett szerint vezette.

Ennyit arról, hogy mit adtak az oroszok a hollandoknak. Azt tudjuk, hogy a mai orosz focit a holland mesterek tanításának köszönhetjük. Hát most lehet bizonyítani, hogy megtanulták a leckét. Biljaletgyinov a tavalyi 4:1-es verést felemlegetve azt nyilatkozta, hogy a hollandok nem veszik majd őket komolyan és erre jól ráfáznak.

Eddig a csoportok második helyzettjei jutottak tovább, ez jó. Az előjelek sajnos nem mind kedvezőek, pl. az orosz csapat fehérben fog játszani, ahogy a spanyolok ellen... De arra is emlékezhetünk, hogy 1988-ban, amikor a holland arancsapat a döntőben Daszajevéket győzte le, az első szovjet-hollandon a szbornaja nyert, Rácz góljával. Most ugyan nincs magyar az orosz válogatottban (és nem a Dinamo Kijev adja a gerincét a csapatnak), de akit tud oroszul, élvezheti a következő kisfilmben, mit gondolnak a nemzetközi focisztárok az oroszokról:

 

Szólj hozzá!


2008.06.18. 22:39 magyarip

A harmadik Róma leigázza Európát

Drága galambocskáim, imáink meghallgattattak és továbbjutottunk. Ma este ünnepelünk, aztán megint nyerünk.

2 komment


2008.06.17. 14:46 oroszorszag.blog.hu

Poltavai csata újratöltve

Háromszáz évvel ezelőtt, 1708-ban a svéd király, XII. Károly és csapatai Oroszország ellen indultak. Kezdeti sikereik után elfogytak a tartalékaik, ekkor került sor, 1709. június 27-én a nagy északi háború és XII. Károly sorsát meghatározó döntő harcra, a poltavai ütközetre. I. Péter megsemmisítő vereséget mért a svéd csapatokra, magának a svéd királynak nagy nehézségek árán sikerült az Oszmán Birodalomba menekülnie.

Pontosan így fognak győzni az oroszok most is: a svédek az első félidőben elfogynak, a másodikban bedarálják őket Arsavinék. Apropó: Arsavin. Az eltiltása lejárt, visszatér a Zenit és a válogatott igazi sztárja, végre lesz valaki, aki fazont szab a támadásoknak. Ami még öröm: Biljaletgyinov és Torbinszkij kisebb sérülés után hétfőn már teljesértékű edzést tartott a többiekkel - lábtengóztak. Vaszilij Berezuckij az edzés során többször elszakította a hálót - vagyis újra régi.
Ha valakit ez sem győzött meg, az büntetésként nézze meg a Nagy Gyerekkórus előadásában (szólót énekel Oleg Kaszjanov és Gyima Golov - értik, ugye? Góóóóóólov) a Foci dalocskát. Orosz szurkolói bloggerek addig énekelgették, amíg rá nem találtak az eredetire.

Szólj hozzá!

Címkék: svédek szbornaja poltava arsavin gyerekkórus


2008.06.15. 12:35 Mészáros Fülöp

Akinfejev, számolgatás és szuprematizmus

1:0, nagy kár. Lehetett volna több is, velünk volt Zeusz és Nikopolidisz, de nem jött össze. Így hát most a viking istenek kegyeiért lehet esedezni. Ugyanis a svéd csapágy ellen nem lesz elég egy X, mivel jobb a skandik gólkülönbsége: ők egy pluszban vannak, mi viszont kettő mínuszban.  Mindegy, megvolt vacsorára az EB-címvédő, és valljuk be, nem volt túl rágós falat, egy felessel le lehet öblíteni. Még fontosabb, hogy tanult a csapat és Szent Guus is a spanyolok elleni kudarcból, és sokkal ötletesebb felállásban sikerült játszani. A kapuralövések hatékonyságán olykor még lenne mit javítani, azonban így is elégedettek lehetünk. Elvégre nem mindennap lát az ember ollózós gólpasszt.

Akinfejev kapus pedig oktathatna mostmár (ezt a spanyolok elleni meccs után még csak elrettentő jelleggel tehette volna). Nikopolidisz a tegnapi nap után valószínűleg gyarapodik néhány ősz hajszállal, szegény nagyon árnyékra vetődött, vagy inkább kalimpált. (Szubjektív: a francia Coupet-t is beiratnám az Akinfejev-iskolába).

Összességében öröm van és boldogság, elpatkolt az antifutball, mint azt többen megírták. Végre kudarcot vallott az érthetetlen módon EB-címmel jutalmazott "elgurigázunk-hátul-aztán-majd-lesz-valami"-stratégia, Hariszteasz feje nem bizonyult elégnek ezúttal. Azonban művészetfilozófiai szempontból örömmel láttuk a görögök labdarúgását, ugyanis élénken emlékeztet minket Malevics szuprematizmusára: semmi bonyodalom, egyszerű formák, fekete négyzetek fehér alapon, a lényeg nem a látható alakítás, hanem a gondolatok. A gondolatokig a görög foci is eljutott, mi viszont léptünk! Oroszország előre!

Szólj hozzá!

Címkék: győzelem értékelés támadófoci akinfejev orosz görög


2008.06.14. 11:44 oroszorszag.blog.hu

Hogyan jussunk túl a csoportkörön?

Nem túl nehéz a válasz: a másik két csoportmérkőzést meg kell nyerni. De hogyan, ha ilyen bénák leszünk, mint kedden, merül fel az aggodó kérdés minden szurkolóban.
Szerencsére egy 1974-es rajzfilm (amit a jólnevelt orosz kisfiúk ismernek remekül) mindent precízen elmagyaráz, mit kel tenni: nyírfaerdőbe kimenni, rendet rakni a fejekben, átmozgató edzésen az izmokat a helyes irányba beállítani, új taktikát begyakarolni. Ezután a siker nem maradhat el. Külön felhívom a figyelmet a már akkor felismert holland kapcsolatra.
 

1 komment


2008.06.13. 21:50 magyarip

Legyen újra '88!

Az orosz hírtévé folyton az 1988-as Eb felvételeit ismétli, írja a BBC moszkvai tudósítója. Akkor rövidebbek voltak a gatyák, és döntőbe jutottak az oroszok. Illetve a Szovjetunió. Itt lehet olvasni James Rodgers naplóját, aki folyton azon csodálkozik, hogy micsoda folytonosság van a moszkvai lelkekben a szétesés óta.

Drága galambocskáim, ne csüggedjetek. Ami 20 éve szovjet néven sikerült, az orosz márkajelzéssel is összejöhet.

Szólj hozzá!


2008.06.11. 21:55 magyarip

A helyzetkihasználás nem volt teljesen megfelelő

Drága galambocskáim, a könnyek sós íze kaparta eddig torkunkat, de muszáj előre tekinteni és erre egy bőgő masina nem alkalmas. Kikaptunk 4:1-re a spanyoloktól tegnap.

Hiddink kapitány szerint az első félidőben egész jók voltunk, sok szép helyzetet alakítottunk, csak aztán nem ment be. A spanyol kontrákat meg nem tudtuk kezelni. Bölcs szavak.

Meg mondta, hogy naív volt a csapat, kevés a nemzetközi tapasztalat, látszott. Túl sokat segítettünk a spanyoloknak és megbüntettek minden hibánkért. Bizony, a spanyol inkvizíció gonosz öröksége. Hiddink szerint a spanyolok egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagyon jók. Majd egy erősebb csapat ellen meglátjuk, morfondírozott az eszes holland.

Feddte a védelmet, de a többieket is, hogy nem segítettek eleget hátul.

Aztán egyszer csak Hiddink begurult. Azt mondta, hogy iskolások se csinálnak oly csúf hibákat mint csapata tegnap. Hajjajajaj.

Dühös volt a szünetben, de inkább a következő két meccs fontosságát méltatta a fiúknak, akkor és ott nem hordta le őket nagyon.

Aztán azt mondta a csatárokról, hogy felháborítóan keveset futottak.

Elmélkedett azon is, hogy nem elég jó az orosz bajnokság (csak egy légiós van a válogatottban). Oroszországban nincs nagy nyomás minden héten a játékosokon és még az is baj, hogy nem büntetik meg őket ha év közben hibáznak. Ezért szerinte fontos tanulópénz volt a meccs - összegzett.

Hát jó. Most ezzel mit kezdjünk. Drukkolunk szombaton a görögök ellen, azt.

Szólj hozzá!

Címkék: spanyol vereség értékelés hiddink


2008.06.09. 23:02 magyarip

Nemet mondunk a félelemre

Drága galambocskáim, Hiddink kapitány megnyilatkozott, bölcs nyelvét jól pendítette megint. Épp mielőtt honfitársai megalázták a talján bandát, kiadta az ukázt: ne féljetek! Azt mondta csapatának, hogy nem kell tartaniuk a spanyoloktól, hiába tűnnek tapasztaltabbnak mint az orosz gárda.

Az orosz csapat a legfiatalabb - az átlagéletkor 26 év. Hiddink azt mondta, hogy ezek az ifjú oroszok nem ismertek még, de hamarosan orcájuk beleég minden futballt szerető európai agyába. "A spanyol játékosok ismertek, a mieink ismeretlenek. Remélem, hogy ez 24 órán belül megváltozik" - mondta Innsbruckban, abban a városban, ahol a spanyolok hamarosan fejet hajtanak az oroszok előtt.

A szerény holland elismerte, hogy a spanyolok a favoritok, de nem engedi, hogy leszegett fejjel vonuljanak a gyepre az orosz ifjak.

1 komment

Címkék: innsbruck hiddink orosz spanyol beharongozó


2008.06.08. 00:14 oroszorszag.blog.hu

Pogrebnyakot hétfőn műtik, de Hiddink a támadófociban hisz

Szombaton a játékos és Hiddink közös sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hétfőn Münchenben műtik a megsérült térdet, ezért az EB-csapatból Pogrebnyak kiszáll. Helyette - meglepetésre - nem Kerzsakov, hanem Oleg Ivanov csatlakozik a válogatotthoz, aki fiatalabb (22 éves), soványabb (84 kg), magasabb (191 cm) és nem klasszikus középcsatár, inkább támadó-középpályás. Csapatot ugyan nem hirdetett még Hiddink, de a sérülés és az eltiltás miatt sejthető, hogy a csatárok Pogrebnyak és Arsavin helyett Pavljucsenko és Szicsov lehetnek Spanyolország ellen.
Hiddink egy interjúban arról beszélt, hogy azért állt át a négy védős rendszerre, mert támadófocit akar látni. (Szakértők szerint ez egyben azt is jelenti, hogy Ignasevics kikerül a kezdőcsapatból, mert a CSzKA-védő nem találta a helyét az új rendszerben.) És a spanyolok ellen sem állnak be védekezni. Az előkészületi meccseket azért játszották viszonylag gyengébb ellenfelek ellen, hogy azt gyakorolják, hogyan tudnak erős leterhelés alatt focizni; a mérkőzések előtt-után kemény erőnléti edzések voltak.
Mi következik mindebből? Még gyorsabb oroszok, még több támadás, a spanyolok vagy nagyon megruháznak, vagy győzelem, langyos döntetlen kizárva.

3 komment

Címkék: hiddink pogrebnyak támadófoci


2008.06.06. 02:02 oroszorszag.blog.hu

Miért az oroszok a legjobbak?

Szedjük össze a legfontosabb érveket a szbornaja mellett.

1. Győzelemhez szokott játékosok
2005-ben és 2008-ban orosz csapatok nyerték el az UEFA-kupát. A CSzKA Moszkvából öt játékos (a komplett védelem), a Zenit Szentpétervárból hat játékos (főleg támadók) megtapasztalta már, hogyan kell az európai sztárokat elkalapálni. Jöhetnek Torresek és Ibrahimovicok, nem fognak tőlük betojni, és Mellberg vagy Puyol sem fogja őket megállítani.

2. Korszerűsített orosz stílus
Nagyjából mindig az volt a jellemző az orosz-szovjet stílusra, hogy fizikailag verhetetlenek voltak, ami hátul azt jelentette, hogy az ellenfél csatárai viszonylag sok ütközésre számíthattak, a középpályán fáradhatatlan labdagyűjtők keserítették meg a labdazsonglőröket, elől pedig a szélvészgyors csatárok csináltak bohócot az egy sebességgel lassabb filmben szereplő hátvédekből. A mostani csapat is tudja ezt, a Klicsko-klón Berezuckij ikrekkel nem jó találkozni (szerintem autogramot sem mernek tőlük kérni), a csatárok tényleg gyorsak stb., de mindehhez hozzáraktak valami pluszt: a középpályának esze is lett, Torbinszkij, Bisztrov és főleg Zirjanov ma a legötletesebb focivá alakították az orosz stílust. Amikor nincs gól, akkor is lehet élvezni a kombinációkat, és ez szerethetővé teszi a játékukat.

3. Az edző
Végre újra van egy jó edzője a szbornájának. Hiddink öreg róka, rájött, amire az eddigi edzőknek nem sikerült: ahhoz, hogy a csapaton belüli ellenségeskedést legyőzzék, annyit kell tenni, hogy nagyjából egy korosztályból kell válogatni. Egy stílust képviselő játékosok hamarabb fogják megtalálni a közös hangot. Ezért aztán a 2004-es csapatból szinte senki nem maradt, így az orosz csapat a torna legfiatalabb átlagéletkorú válogatottja. A holland támadófoci egy az egyben passzolt a legjobb orosz hagyományokhoz, Hiddinknek könnyebb dolga volt, mint Koreában. A koreaiakkal négy közé jutott a vébén...

4. A játékosok
A fiatal, de nem rutintalan csapatnak már most vannak sztárjai, de szerintem a végén nem csak Arsavinról és Pogrebnyakról fognak írni. Annál is inkább, mert előbbi eltiltás miatt az első két csoportmeccsen nem játszik, utóbbi pedig sérült. De itt van Pavljucsenko, aki kiverte az angolokat. Vagy a zenites Zirjanov, aki a maga 30 évével lassan öreg lesz ehhez a csapathoz, de a játékát leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy ő az orosz Gattuso, csak esze is van a szíve mellett. Az én személyes kedvencem Torbinszkij, aki futsalosként kezdte, ami meg is látszik a cselezésein és a körömpasszain. Szicsov 25 évesen már másodvirágzását éli, a 2002-es világbajnokságon már mindenki orosz Owennek titulálta, de az előző EB-n csak csereként számoltak vele - majd most megmutatja Arsavin helyett.

5. A múlt
Az orosz-szovjet csapat igazi Eb-specialista: egy arany, három ezüst a mérlegük, az örökranglistán Németország és Franciaország után harmadikok. Igaz, az utolsó érmet 1988-ban szerezték Daszajevék. De akkor volt utoljára jó csapatuk, és most megint...

6. 2008, az oroszok éve
Ahogy Ilja Frolov, a budapesti öttusa VB győztese összefoglalta: „A sorozatot a Zenit focicsapata nyitotta az UEFA-kupában aratott győzelemmel, aztán jöttek a világbajnokságot nyerő jéghokisok, majd Gyima Bilan első helye az Eurovíziós dalfesztiválon, és most mi, öttusázók.” És kezdődik a foci EB.

4 komment


2008.06.04. 21:13 oroszorszag.blog.hu

Oroszország - Litvánia, utolsó barátságos

Még mindig Németországban, megint egy kevéssé erős csapat, Litvánia ideális edzőpartner. Hiddink utolsó tesztje meglepő módon az eddigi 3-2-3-2-1-es felállás helyett a hagyományos 4-3-3-t próbálja ki.

Kezdőcsapat:

Malafejev - Alekszej Berezuckij, Vaszilij Berezuckij, Szergej Ignasevics, Gyenisz Kologyin -
Dmitrij Torbinszkij, Konsztantyin Zirjanov, Szergej Szemak - Roman Adamov, Dmitrij Szicsov, Andrej Arsavin

Cserék: 13. perc Janbajev (Alekszej Berezuckij helyett); 46. perc Szemsov, Biljaletgyinov és Pavljucsenko (Adamov, Szemak és Zirjanov helyett); 55. perc Bisztrov (Szicsov helyett)


Online közvetítés alapján:
Örömhír, hogy Arsavin is belekóstolhat a játékba, pedig az első két meccsen nem léphet pályára, és a két Berezuckij végre együtt a védelemben.

Hm, korai volt az öröm, az első tíz perc végén Alekszej Berezuckij szemöldöke egy ütközés után felrepedt, le is kellett cserélni. A csereként bejött Janbajev nem élt a lehetőséggel, a 25. percben az ő hibája miatt rúgtak gólt a litvánok, konkrétan Savenas. (0:1) Mondjuk azt, hogy a fiúk azt gyakorolták, hogyan kell felállni hátrányból. Ennek megfelelően amíg az elején a távoli lövések voltak túlsúlyban (Adamov és Arsavin elég életerős bombákat eresztett meg többször is), addig a bekapott gól után a szokásos gyors, néhánypasszos játékra tértek át. És meg is lett az eredménye, Zirjanov egy ilyen akció végén egyenlített a 34. percben. Az első félidőben roppant gyengén muzsikált a védelem, többször megkerülték az oroszokat a litvánok, ha kicsit jobb képességűek a  csatárok, nem úszták volna meg egy góllal.
A második félidő cserékkel indult. Az 54. percben az Adamov helyére beállt Pavljucsenko 22 méteres löketét a kapus még védte, de Arsavin a kipattanót bekotorta. (2:1) A 62. percben tizenegyeshez jutottak az oroszok Ignasevics buktatása miatt, de a csereként beállt Biljaletgyinov csúnyán kihagyta. De szerencsére ez is belefért. És most már azt is tudjuk, hogy kinek nincs helye az első öt tizenegyesrúgó között az EB-n. A 65. percben Torbinszkij szögletnek beillő szabadrúgását Pavljucsenko kapásból bevágta. (3:1) Aztán kapufák, veszélyes helyzetek, meg nem adott tizenegyes, szóval jól telt az idő. A 79. percben a szintén csere Bisztrov a mai napon gólpasz-felelőssé előlépett Torbinszkij szöktetését váltotta gólra. (4:1) És több gól már nem esett.

A védelem továbbra sem teljesített jól, főleg Ignasevics bénázott sokat - komoly csapat ellen ennyi nem lesz elég. Persze, ha elől továbbra is ilyen jól megy, akkor az ötvenes években divatos "egy góllal többet kell rúgni, mint kapni" tétel nevében látványos mérkőzésekre számíthatunk.

Szólj hozzá!


2008.05.31. 21:16 magyarip

Imádkozzunk Pogrebnyakért!

Drága galambocskáim, keressük fel templomainkat, most minden ortodox imájára szükség van. Pogrebnyak gyengélkedik. Szegény, szegény jó Pogrebnyak megsérült a szerbek elleni vitéz ütközetben, és térdét fájlalja. Nem tud edzeni bajtársaival, sajog a térdkalácsa. Tudjátok, ő volt az UEFA-kupa gólkirálya, az európai gyepek cárja, 10 gól büszke szerzője. Szegény jó Pogrebnyak a kupadöntőn sem tudta segíteni a Zenitet eltiltása miatt, és most veszélyben az Eb is.

Alexandr Kerzsakov máris hiéna módjára liheg. A Sevilla volt játékosa üzent, hogyha hívják, hipp-hopp ott terem a csapatnál, válogassák csak be, nem bánja meg senki.

Hiddink kapitány azonban nem kapott az önjelölt ajánlatán. Azt mondta, hogy bízik még a jó Pogrebnyak felépülésében. Most pihen, de ha eljő az ideje, kész lesz a harcra talán.

Bizakodjunk mi is, drága galambocskáim, és imádkozzunk, hogy a Jóisten meghallja az ő kedves orosz népének óhaját.

9 komment

Címkék: sérülés hiddink pogrebnyak kerzsakov


2008.05.28. 21:17 oroszorszag.blog.hu

Oroszország-Szerbia: 2-1

A mérkőzést Németországban játszották, a játékvezető helyi erő, mindenki kedvence, Wolfgang Stark.


Kezdőcsapat: Akinfejev, Anyukov, Kologyin, Sirokov, Zsirkov, Szicsov, Szemak, Szemsov, Zirjanov, Biljaletgyinov, Pogrebnyak.

cserék: 16. perc Pavljucsenko (Pogrebnyak helyett); 46. perc Vaszilij Berezuckij (Anyukov helyett); 65. perc: Bisztrov (Szicsov helyett); 70. perc: Torbinszkij (Biljaletgyinov helyett); 81. perc: Janbajev (Zsirkov helyett); 83. perc: Szaenko (Szemsov helyett)

Az orosz csapatkapitány, ahogy Kazahsztán ellen is, Szemak (ő az egyetlen, aki a bajnokságban vezető Rubinban játszik; úgy látszik, így lehet a Zenit és CSZKA különítményeket lenyugtatni).

Online közvetítés alapján:
Az első félidő első felében "kazahsztáni" hangulatban játszott a csapat, a 12. percben Pogrebnyak meg is szerezte a vezetést, 25 méterről elvégzett szabadrúgásból. (1:0) Néhány percce később Pogrebnyak megsérült, és bár nem tűnit komolynak, Hiddink biztos, ami biztos alapon lehozta a gólvágót. A félidő közepén a szerbek feltámadtak, kiegyenlített lett a játék, sőt, a 40. percben Szemsov és Zirjanov töketlenkedését Pantelic kihasználta. (1:1) A félidő végén Szemak lövését egy szerb védő kézzel védte ki a gólvonalon, de Stark nem ítélt büntetőt.

A szünetben csak egyet cserél Hiddink, bejön Berezuckij, már csak az a kérdés, melyik szerbnek esik le a lába. És rögtön gól! A 48. percben egy gyors (mégis, milyen más támadást láttunk az oroszoktól?) jobboldali támadás után Szicsov indította Pavljucsenkot, aki futtából berúgta a labdát a kapuba. (2:1) Ha ez tétre menő mérkőzés lett volna, akkor a korai gól jót tett volna az iramnak, de nem, tehát nem. De így sem panaszkodhattunk, az oroszok a kapuhoz szögezték a szerbeket, támadási figurákat gyakoroltak, igaz, gól nélkül.  Ezután már csak cserék és szabálytalanságok szakították meg a folyamatos játékot. A 80. perc környékén kicsit eldurvultak a srácok, Stark kiosztott egy-egy sárgát, hogy lenyugodjanak a kedélyek. Zsirkovot felvágta Jankovics (sárga), Zsirkov egy percen belül törlesztett (sárga) - Hiddink látta Zsirkov szemében az őrületet, gyorsan le is hozta. (Nekem csak most esett le, hogy oroszul a sárga lapot mustárpakolásnak becézik.) És nincs tovább.

Ezt a meccset is hozták az oroszok, várható volt, hogy nehezebben. Vidic és társai komoly ellenfelek voltak, szép skalp a legyőzésük. Az nem baj, ha a jövőbeli ellenfelek kicsit betojnak, hogy milyen jó formában vannak az oroszok. Az egyetlen probléma Pogrebnyak sérülése, reméljük, nem súlyos.

Szólj hozzá!

Címkék: győzelem szerbia szbornaja


2008.05.28. 20:51 magyarip

Lehet csajozni

Drága galambocskáim, van egy történelmi tételezés, ami szerint Róma azért tört meg a barbárok nyomása alatt, mert engedélyezték a legionariusoknak, hogy asszonyt tartsanak. Nos, Hiddink kapitány nem tart attól, hogy a Harmadik Róma hasonló okokból bukhatna el az alpesi csatamezőkön. Ő bizony megengedte, hogy a játékok alatt az orosz labdarúgók kedveseiket maguk mellett tartsák. Szerinte ez segíti a kikapcsolódást, feltöltődést és nyugalmat biztosít. Szerintem igaza van. 

Szólj hozzá!


2008.05.28. 13:56 oroszorszag.blog.hu

Kialakult a csapat!

Hiddink véglegesítette a listát, Ivanov és Pavlenko kimaradt a csapatból, de nem sértődtek meg, a csapattal együtt utaznak az EB-re, szurkolnak. Talán ez is jelzi, hogy ez elmúlt évek komolyabb tornáin rendre jelentkező probléma, a csapategység hiánya most nem lesz akadály.
    Ahogy azt eddig is lehetett tudni, egyetlen külföldön focizó játékos került a keretbe, a nürnbergi Saenko személyében. A két UEFA-kupa győztes csapat, a 2005-ös CSZKA és az idei Zenit adja a szbornaja gerincét. Érdekes, hogy a jelenleg a 11. fordulónál járó orosz bajnokság első három helyezettjét (Rubin Kazan, Szpartak Moszkva, Perm) csak egy-egy játékos képviseli.

Zárójelben a csapatnév és a mezszám:
Kapusok:
Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva, 1), Vlagyimir Gabulov (Perm, 12), Vjacseszlav Malafejev (Zenit, 16).

Védők: Alekszandr Anyukov (Zenit, 22), Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva, 5), Vaszilij Berezuckij (CSZKA Moszkva, 2), Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva, 4), Gyenisz Kologyin (Dinamo Moszkva, 8), Roman Sirokov (Zenit, 14), Renat Janbajev (Lokomotiv Moszkva, 3).

Középpályások: Gyinyijar Biljaletgyinov (Lokomotív Moszkva, 15), Dmitrij Torbinszkij (Lokomotív Moszkva, 7), Vlagyimir Bisztrov (Szpartak Moszkva), Jurij Zsirkov (CSZKA Moszkva, 18), Konsztantyin Zirjanov (Zenit, 17), Igor Szemsov (Dinamo Moszkva, 20), Szergej Szemak (Rubin Kazan, 11).

Csatárok: Roman Adamov (Moszkva, 6), Roman Pavljucsenko (Szpartak Moszkva, 19), Dmitrij Szicsov (Lokomotív Moszkva, 21), Pavel Pogrebnyak (Zenit, 13), Andrej Arsavin (Zenit, 10), Ivan Saenko (Nürnberg, 9).

Szólj hozzá!

Címkék: zenit cszka szbornaja


2008.05.27. 20:18 magyarip

Rottach-Egern lágerében a gárda

Drága galambocskáim, hát megérkezett a csapatunk Németországba. Itt edzenek, készülnek Oroszország büszkeségei, hogy már ne is szaladjanak széjjel a kontinentális viadal indítását jelző sípszóig. Esett Moszkvában, mikor tegnap felkeredtek, és ez Onopko szerint jó ómen.

Rottach-Egern táborában mától megy a felkészülés, labdás edzés meg taktikai megebszélés is lesz.

A csapat már a germánok földjén dekázott, amikor Hiddink kapitány lótifutija, Cees van Nieuwenhuizen mindenkit megnyugtatott, hogy Guus Hiddink nem hagyja cserben Oroszországot. Elterjesztették ugyanis buta angol lapok, hogy Roman Abramovics elveszi őt a nemzettől, hogy a Chelseanek adja. (Biztos hallottátok, hogy Abramovics atyuska elcsapta a zsidót a háztól.) Hát nem így lesz, Hiddink kapitány egészen 2010 őszéig az ő szeretett orosz legényeivel akar maradni. Roman Abramovics pedig ha már kipengette azt a 2,65 millió dollárt Hiddinknek az elmúlt két évre, csak kipengeti a következő kettőre is. (Tudjátok galambocskáim, hogy Abramovics atyuska a nemzeti csapat bőkezű magánszporoza, és személyesen utalja az edző bérét.)

A táborban holnap a szerbekkel játszunk. Nyilván megverjük őket.

2 komment


2008.05.23. 21:27 magyarip

Ha-ha-ha-ha-ha-hat nulla

Drága galambocskáim, köszönjük Hegyi Iván elvtársunknak ezt a címet! Ahogy drága barátaim már tájékoztattak, csodás diadalt arattunk. Hat gól - hat gólszerző. Igyunk!

Szólj hozzá!


2008.05.23. 19:29 oroszorszag.blog.hu

Oroszország - Kazahsztán, ismerős eredménnyel

A mérközést az orosz tévék nem adták, csak online közvetítésen követhettük nyomon a moszkvai Lokomotív pályáján küzdő feleket.

Kezdőcsapat: Akinfejev, Anjukov, Sirokov, Kologyin, Zsirkov, Bisztrov, Szemak, Szemsov, Zirjanov, Biljaletgyinov, Pogrebnyak.
Cserék: 46 perc: Szicsov, Szajenko, Torbinszkij, Pavljucsenko (Pogrebnyak, Anjukov, Bisztrov, Szemsov helyett); 56. perc: Vaszilij Berezuckij (Kologyin helyett); 62. perc: Ignasevics (Sirokov helyett)

A meccs elejétől az oroszok aktívabban játszottak, de az első negyedóra után kiegyenlítetté vált a küzdelem. A 26. percig kellett várni a gólra, tizenegyesből Pogrebnyak szerzte meg a vezetést. (1:0) A következő 5 perc is Pogrebnyakról szólt: a középkezdés után megszerezték a labdát az oroszok, a keresztlabdáról éppencsak lemaradt Pavel; rá két percre a védők szorításában kapufát rúgott. Innentől kezdve egykapuzássá alakult a meccs. A félidő végén Pogrebnyak újabb kihagyott helyzete után már a szünetre gondoltak a csapatok, amikor egy gyors támadás végén Bisztrov - oroszul tudó olvasóink egy elrejtett szójátékot is élvezhetnek - lőtt közelről a hálóba. (2:0)
A második félidő sorozatos cserékkel telt, a Zenitesek helyett a CSZKA tagjai kerültek többségbe. Közben az 59. percben a kazahsztáni védelem szerencsétlenkedését Zirjanov használta ki. (3:0) A második félidőre beállt Pavljucsenko minden helyzetből tüzelt, elég gyengén, de a 85. percben sikerült kiharcolnia egy újabb tizenegyest. A büntetőt Biljaletgyinov értekesítette. (4:0) A szintén a szünetben beállt Torbinszkij növelte az előnyt, Pavljucsenko beadása hozta kihagyhatatlan helyzetbe a 89. percben. (5:0) Itt kell megemlíteni, hogy ilyenkor egy dalocskát szokták énekelni az orosz szurkolók, aminek a refrénje szabad fordításban: Milyen durva, milyen durva, Argentína - Jamaika 5:0. És még mindig nem volt vége! A hosszabbításban Szicsov fejelte be Zsirkov ívelését, ezzel kialakítota a magyaros végeredményt. (6:0)
Kazahsztán nem tartozik az erős csapatok közé, a végéredmény magáért beszél; ez egy önbizalomnövelő edzőmecs volt. A mérkőzés előtti nyilatkozatokból az derült ki, hogy Hiddink nem a végeredménnyel törődött, hanem a csapat összeszoktatásával. Te jó ég, mi lett volna, ha az eredmény is számít! Mindenképpen örömteli, hogy a cserék is jól teljesítettek, a csapat könnyedén megtalálta a közös hangot. Az orosz klubcsapatoknál megszokott és megszeretett gyors, kombinatív stílus a válogatottnál is eredményes. Urrá!

1 komment

Címkék: oroszország győzelem kazahsztán